JAMB Literature in English Repeated Questions and Answers 2021 | Likely Questions

0

JAMB Literature in English Repeated Questions and Answers: The JAMB Literature in English Likely repeated questions will help you to know how Jamb sets it’s questions and it will increase your chance in scoring high in JAMB.JAMB Literature in English Repeated Questions and Answers 2021 | Likely Questions

JAMB is likely to repeat questions, that is why the past questions and answers are important, so Edustuff decided to compile you some randomly selected JAMB Literature in English repeated questions.

Check some randomly repeated questions seen when writing Chemistry in JAMB.

Likely JAMB Literature in English Repeated Questions and Answers 2021

You’ll answer 40 Literature in English questions in Jamb if it is one of your selected subjects.

In Richard wright Native Son:

Bigger kills Mary due to fear.
Weekly, Bigger is to be paid twenty five dollar
Consider the following poem:
I wonder how long, you awful parasites,
Shall share with me this little bed,
And awake me, from my sweet dreams be lost,
Sucking blood from my poor head…
Mbure: “to bed-bug”

1.The lines on the poem above is an example of a

Ans: limerick

2. A limerick is a funny poem consisting of

Ans: five lines

3. The most common figure of speech in the poem above is

Ans: personification

4. The poet personally expresses dismay about

Ans: bedbug

5. A ___ is a figure of speech which shows direct comparison between two things that are unrelated, but which share some common similarities

Ans: Metaphor

6.___is defined as a word that tries to copy the natural sound of a thing.

Ans: Onomatopoeia

7.___ is a form of infectious virulent satire in verse or prose, which is sometimes a malicious or unjust attack on a person, an institute, or an activity

ANS: Lampoon

8.An___ is a figure of speech sometimes represented by an exclamation, such as “oh”

Ans: apostrophe

9. A is literary genre and type of comedy that makes use of highly exaggerated and funny situations aimed at entertaining the audience

Ans: Farce

10._____is a type of figure of speech in which two contradictory words appear in conjunction that is, a word and its opposite are in the same sentence.

Ans: Oxymoron

11.___ creates a sound effects that mimics the thing described making the description more expressive and interesting

Ans: Onomatopoeia

12. A ___ is also called a foot

Ans: metre

13. Metre or meter is a unit of rhythm in poetry, the pattern of the beat

14. A___ is a story in which animals or things are used as characters

Ans: fable

15. Verbal irony is always ___

Ans: sarcastic.

16. _____ in a novel refers to the way the characters are revealed to the reader

Ans: Characterisation

17. A literary work in which the characters and events are used as symbols is known as ___

Ans: allegory

18. ____ is the representation of a complete series of actions by means of speech, movement and gestures for the stage, screen and radio

Ans: Drama

19. Caricatures of politicians are commonly used in editorial cartoons, while caricatures of movie stars are often found in ____

Ans: entertainment

20. When a writer or an artist makes fun of someone or something, by imitating the same thing in a funny way, it is called _____

Ans: lampooning

21. ….. is known to be a type of poem that may be sung and which embodies a tale.

A. sentimental poem
B. sonorous poetry
C. musical interlude
D. a ballad E. satire
ANSWER: D (a Ballard)

22. Poetry is actually distinguished from prose fiction in that it uses …

A. puns and persona
B. injects emotion and sentiment
C. does not have a hero
D. rhyme and meter
E. stanza
ANSWER: D (rhyme and meter)

23. When a story is told at one level but has its true meaning at another level it is called

A. a horror story
B. a confusing story
C. an epic
D. an allegorical story
E. theme
ANSWER: D (allegorical story)

24. When an unrelated incident is inserted in a work of literature it is known as…

A. a dream sequence
B. a flashback
B. a digression
D. a masque
E. a prologue
ANSWER: C (digression)

25. The first eight lines of a sonnet are called……

A. a couplet
B. an octave
C. a quatrain
D. a sestet
E. a set

26. But from this earth, this grave, this dust, my God shall raise me up, ‘I trust!. The underlined are examples of

A. assonance
B. paradox
C. repetition
D. rhyme
E. sarcasm

27. A sonnet may be divided into an octave and a/an
A. a couplet
B. octave
C. quatrain
D. Sestet
E. tercel

28. In drama, the clown
A. creates confusion
B. creates hatred
C. creates humour
D. generates horror
E. identifies with the hero

29. Pick out the odd item
A. ballad
B. hyperbole
C. metaphor
D. pun
E. simile

30. A protagonist who has a disastrous end is a
A. comic character
B. flat character
C. round character
D. tragedy
E tragic hero

Thanks for reading.

facebook
Don’t hesitate to like, share this article using any of the Social media share buttons and drop a comment in the section below.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here