JAMB Physics Repeated Questions and Answers 2022 | Likely Questions

0

JAMB Physics Repeated Questions: The JAMB Physics Likely repeated questions will help you to know how Jamb sets it’s questions and it will increase your chance in scoring high in JAMB.JAMB Physics Repeated Questions and Answers 2022 | Likely Questions

JAMB is likely to repeat questions, that is why the past questions and answers are important, so Edustuff decided to compile you some randomly selected JAMB Physics repeated questions.

Check some randomly repeated questions seen when writing Physics in JAMB.

Likely JAMB Physics Repeated Questions 2022

You’ll answer 40 Physics questions in Jamb if it is one of your selected subjects.

 

  1. A silver spoon and a wooden spoon are both at room temperature. The silver spoon is cooler to touch because silver

A. has a greater density

B. can be polished

C. is a less absorbent material than wood

D. is a better conductor of heat

ANSWER: D (is a better conductor of heat)

2. When two objects P and Q are supplied with the same quantity of heat, the temperature change in p is observed to be twice that of Q. The mass of P is half that of Q. The ratio of the specific heat of P to Q is

A. 1:4

B. 4:1

C. 1:1

D. 2:1

ANSWER: C (1:1)

3. When a yellow card is observed through a blue glass, the card would appear as

A. Black

B. Green

C. Red

D. White

ANSWER: A (Black)

4. In a nuclear plant, the final mass of the products is 6.32×10^-27kg, while the initial mass of the reactant is 6.30×10^-27kg, the energy released in the process is (speed of light in vacuum 3.0×10^8m/s, 1eV = 1.6×10^-19J)

A. 11.25meV

B. 11.25 MJ

C. 12.25MJ

D. 12.25meV

ANSWER: A (11.25meV)

5. A 1.5kg stone was thrown vertically upward with an initial velocity of 42m/s, What is the potential energy of the stone at the highest point reached.

A. 3.15J

B. 13.23J

C. 26.46J

D. 63.00J

ANSWER: A (11.25meV)

6. The ice and steam points of a thermometer are 20mm and 100mm respectively. A temperature of 75 degree celsius corresponds to Y mm on the thermometer. What is Y?

A. 100 mm

B. 70 mm

C. 80 mm

D. 60 mm

ANSWER: C (80mm)

7. The following statements were made by some students describing what happened during the determination of the melting point of solids

1. The temperature of the solid was constant until melting started

2. The temperature of the solid rose until melting started

3. During melting, the temperature was rising

4. During melting, the temperature was constant

5. The temperature continued to rise after all the solid had melted.

6. The temperature stopped rising after all the solid had melted. Which of the following gives correct statements in the right order?

A. 2, 4 and 5

B. 2, 3 and 6

C. 1, 3 and 6

D. 1, 3 and 5

ANSWER: A (2, 4, and 5)

8. The equation X15062 => Y150 63 + -1 + energy, represents

A. Alpha decay

B. Beta-decay

C. Gamma decay

D. Photon emission

9. An object of mass 50g is suspended from the end of a spiral spring of force constant 0.5N/m, the body is set into simple harmonic motion with 0.3m displacement. The period of the motion is

A. 1.00s

B. 1.99s

C.3.00s

D. 2.5s

ANSWER: B (1.99s)

10. A long jumper leaves the ground at an angle of 20 degrees above the horizontal and at a speed of 11m/s. How far does it jump in the horizontal direction?

A. 0.38m

B. 7.49m

C. 8.45m

D. 0m

ANSWER: B (7.49)

(11) Water is a poor thermometric liquid because it – wet glass

(12) To produce an enlarged and erect image with a concave mirror, the object must be positioned – between the principal focus and the pole

(13) The phenomenon that makes sound persist when its source has been removed is known as – reverberation

(14) The colours seen in soap bubbles are due to – dispersion

(15) The electromagnetic wave that can produce a heating effect on the environment is – infra-red

(16) Pure silicon can be converted to a p-type material by adding a controlled amount of – trivalent atoms

(17) The particle that is responsible for nuclear fission in a nuclear reactor is – neutron

(18) The carbon-granule microphone works on the principle of change in – resistance

(19) The phenomenon whereby the water droplets in the atmosphere combine with dust particles in the air to reduce visibility is – fog

(20) In a semi-conductor junction diode, as the depletion or barrier layer is forward biased, the layer – narrows

(21) As the pressure of a fluid increases, its viscosity – increases

(22) To change a d.c dynamo to a.c dynamo – commutator should be replaced with slip rings

(23) Transverse waves can be distinguished from longitudinal waves using the characteristic of – polarization

(24) The North pole of a magnet can never be separated from the South pole because of a property known as – magnetic dipole

(25) The charge carriers in gases are – electrons and ions

(26) The ray which causes gas molecules to glow is known as – cathode ray

(27) Lenz’s law is a law of the conservation of – Energy

(28) The phenomenon of light bending round an obstacle is – diffraction

(29) The instrument that measures both a.c. and d.c. is – moving iron ammeter

(30) What is the leat possible error in using a rule graduated in centimeters? – 0.5 cm

Click HERE to buy JAMB Physics past questions and answers.

Thanks for reading.

Looking for international scholarships, want to know exactly what you need to do to finally be a success with scholarships and apply for available opportunities? Click HERE to start now with ScholarshipReg.

Telegram Channel
Whatsapp group
Don’t hesitate to like, share this article using any of the Social media share buttons and drop a comment in the section below.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here